Beszámoló a Colon Szekció 2020. évi, 24. tudományos üléséről

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója ez évi tudományos ülését 2020. március 6-7 között tartotta Visegrádon, a Thermal Hotel Visegrádban. A rendezvényt megelőző napon a Colon Szekció konferenciájához kapcsoltan Dr. Miheller Pál szerve

Beszámoló a Colon Szekció 2020. évi, 24. tudományos üléséről

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója ez évi tudományos ülését 2020. március 6-7 között tartotta Visegrádon, a Thermal Hotel Visegrádban. A rendezvényt megelőző napon a Colon Szekció konferenciájához kapcsoltan Dr. Miheller Pál szervezésében első ízben került megrendezésre az IBD Mesterkurzus, mely során interaktív esetbemutatásokon keresztül tanulhattak a résztvevők a hazai szakemberektől. A képzés során a képalkotó és endoszkópos diagnosztika került elsősorban fókuszba.

 

 A kongresszust a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának jelenlegi és volt elnöke, Dr. Kristóf Tünde és Dr. Palatka Károly, valamint az MGT elnöke, Dr. Molnár Tamás nyitotta meg. A rendezvényen 202 fő regisztrált. A kiállító 16 gyógyszeripari és műszerforgalmazó cég támogatása jelentősen segítette a színvonalas lebonyolítást.

 

A rendezvény első főtémája a „Mikrobiom” volt. A gasztrointesztinális ökoszisztémáról és a mikrobiom vizsgálati módszereiről a téma kiemelkedő hazai szaktekintélyei, Dr. Gácser Attila és Dr. Ari Eszter tartottak színvonalas előadást. A széklet-transzplantáció magyar nyelvű gyakorlati útmutatóját Dr. Farkas Klaudia ismertette a hallgatósággal, az egyéb indikációs területekről Dr. Kovács György beszélt. Dr. Szamosi Tamás a probiotikus kezeléssel kapcsolatos legújabb evidenciákat ismertetve tartott élvezetes és tanulságos előadást. A blokk zárásaként Dr. Szabó Dórától hallhatunk előadást a mikrobiom gyógyszercsoportokra gyakorolt hatékonyságával kapcsolatban. A blokkot élénk diszkusszió követte.

 

A program ezt követően gyógyszercégek által szponzorált szimpóziumokkal folytatódott. Az első az 5-ASA készítmények korszerű alkalmazásával kapcsolatos ismereteket frissítette fel. Ezt követte egy kerekasztal beszélgetés a perianalis fistulákban alkalmazott mesenchymális őssejt kezelésről, mely során a hallgatóságot aktívan bevonva, döntően gyakorlati aspektusból tárgyaltak a résztvevők.

 

Második főtémaként a „Kolonoszkópia napi rutintól a sikerélményéig” témakörben a különböző progresszivitású szintek képviselőitől hallhattunk tanulságos előadásokat a vastagbéltükrözés során elérhető technikai és személyi lehetőségekről, nehézségekről, sikerekről. Tapasztalatiról magánszférában Dr. Demeter Pál, II/A progresszivitású szinten Dr. Hudák János, II/B progresszivitású szinten Dr. Horvát Gyula, III. progresszivitású szinten Dr. Völgyi Zoltán és III. progresszivitású klinikai szinten Dr. Gódi Szilárd beszélt.

 

A délután folytatásában az országos vastagbélrákszűrő program során tapasztaltakat Dr. Szepes Zoltán osztotta meg az élénk érdeklődést mutató hallgatósággal, majd a kanadai programról a McGill Egyetemről hazalátogató Dr. Lakatos Péter számolt be. Az élénk diszkussziót kiváltó előadásokat a Prónay-emlékelőadás ünnepi percei követették. Az előadást idén Dr. Novák János (Gyula) tartotta, aki munkássága főbb állomásait, eredményeit mutatta be magával ragadó előadásmódjával.

 

Az emlékelőadást követően került sor a közgyűlésre. A közgyűlés keretén belül Dr. Farkas Klaudia megtartotta főtitkári beszámolóját, majd Dr. Szamosi Tamás ismertette a Szekció megújított Szervezeti és Működési Szabályzatát. Az ismertetést követően a szabályzatot a Colon Szekció 36 tagja érvényes szavazással elfogadta.

 

A hosszúra nyúló napot újabb két cégszponzorált szimpózium követte. Az első szimpózium során a gyulladásos bélbetegség új terápiás célpontjaként középpontba kerülő szövettani gyógyulásról, valamint a biológiai terápiák összehasonlító vizsgálatairól volt szó fekélyes vastagbélgyulladásban. A második szimpózium a gyógyszerszint monitorozás jelentőségéről, valamint az újonnan elérhető adalimumab biohasonló kezelésről nyújtott információt.

 

A hosszú, tartalmas tudományos napot finom vacsora és táncos program zárta, melyek kellő energiával töltötték fel a hallgatóságot a másnapi aktív kongresszusi részvétel érdekében.

 

A konferencia második napját a szabadon bejelentett előadások blokkja nyitotta meg, mely során ritka kórképek bemutatásától kezdve különböző terápiák hatékonyságra vonatkozó hazai adatok ismertetésén keresztül a gyulladásos bélbetegek depresszió és öngyilkossági gondolatait felmérő kérdőíves eredmények bemutatásáig változatos előadásokat hallhattak a jelenlevők.

 

A második nap főtémája az alsó tápcsatornai betegségek és beavatkozások szövődményei voltak. A koronavírus járvány miatt Dr. Mihály Emese otthonról tartotta meg érdekes előadását a colonoscopos előkészítés megválasztásával kapcsolatban. A válogatott colopathiák szövődményeiről Dr. Sarlós Patrícia, a gyulladásos bélbetegség gyógyszeres kezelésének haematológiai szövődményeiről Dr. Palatka Károly, azok infektológiai szövődményeiről Dr. Péterfi Zoltán, intervenciós radiológiai technikák szövődményeinek megelőzéseiről és elhárításairól Dr. Lázár István, a colonoscopos beavatkozások során kialakuló szisztémás szövődményekről Dr. Kristóf Tünde, a speciális colonoscopos intervenciók során kialakuló szövődményekről pedig Dr. Dubravcsik Zsolt tartott előadást.

 

Ezt követően két gyógyszercég szponzorált szimpóziumra került sor. Az első során a vashiány jelentőségéről és a vaspótlás új lehetőségéről hallhattunk gyulladásos bélbetegségben, míg a második szimpózium során az interleukin-23 gátlás eredményességéről és alkalmazhatóságáról tájékozódhattunk colitis ulcerosában.

 

Utolsó előadásként Dr. Molnár Tamás ismertette a gyulladásos bélbetegség terápiájának legújabb finanszírozási protokollját. A tudományos nap végén került sor a szabadon bejelentett előadások blokk legjobb előadójának járó Újszászy emléklap átadására is, mely Dr. Újszászy László Professzor úr munkásságának állít méltó emléket. Az idén az üléselnökök javaslata alapján a Colon Szekció vezetősége és a Bélbetegért Alapítvány Kuratóriuma az emléklapot és a velejáró támogatást Dr. Fehér Eszternek (Debrecen) ítélte. Az emléklapot Dr. Fehér Eszter nevében Dr. Palatka Károly vette át. A standaktivitási versenyben a győztes nevét Dr. Miheller Pál sorsolta ki, a szerencsés nyertes Dr.  Szalczer Estilla lett, aki szintén a Colon Szekció jövő évi tudományos ülésére nyert teljes körű részvételi lehetőséget.

 

A kongresszus lezárását követően összefoglalva elmondható, hogy a Colon Szekció 2020. évi tudományos ülése és szakmai programja hasznos továbbképzési lehetőséget teremtettek a jelenlevők számára. A visszajelzéseket alapján, figyelembe véve a résztvevő centrumok magas számát is a rendezvény színvonala méltó volt a több, mint 20 éve működő szekció eddigi munkásságához.

A rendezvény lebonyolításért a szervezőbizottságot és a rendezvény támogatóit, míg sikeréért a megjelenőket illeti köszönet!

 

Dr. Farkas Klaudia

Szegedi Tudományegyetem

I. sz. Belgyógyászati Klinika

Könyvtár, friss feltöltések:
Videók
IBD Világnap 2016 Szeged
IBD Világnap 2016 Szeged
Videó hossza: 0:00
Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben elsőkézből
szeretne értesülni híreinkről valamint
eseményeinkről kérjük, hogy az alábbi mezők kitöltésével iratkozzon fel
hírlevelünkre!

© 2015 - 2023 MGT Colon - Minden jog fenntartva
Készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
fancy