A vastagbél endoszkópos vizsgálata, colonoscopia, ileo-colonoscopia

  1. A vastagbél endoszkópos vizsgálata, colonoscopia, ileo-colonoscopia

 

 

Köznapi nevén vastagbél tükrözésként ismert vizsgálat a legelterjedtebb és az esetek túlnyomó többségében elsőként választandó módszer a vastagbél és a kapcsolódó végső vékonybél szakasz, az úgynevezett terminális ileum vizsgálatára.

A vizsgálat indokolt minden esetben, ha a panaszok, az észlelt eltérések alapján, pl. székelési zavarok, véres széklet, ezen szervek megbetegedése merül fel..   

Az esetek 85%-ban a teljes vastagbél vizsgálaton túl (colonoscopia), elérhető és áttekinthető a végső vékonybél szakasz is (ileo-colonoscopia). 

Az észlelt elváltozások alapján diagnosztizálható a vastagbél betegségek legnagyobb része, a kiegészítő mintavétel szövettani feldolgozása segít elkülöníteni jó és rosszindulatú folyamatokat.

A diagnózison túl a beavatkozás nagy előnye, hogy az endoszkópon bevezetett eszközök segítségével terápiás beavatkozások is végezhetők. Ezek sorában a legfontosabbnak tartható a vastagbél polypok eltávolítása mellyel megelőzhető a vastagbél rák kialakulása, illetve bizonyos korai esetekben a rákos daganatok is eltávolíthatók, gyógyíthatók. Szűkületek esetén lehetséges ezek tágítása, ezáltal a bélelzáródás és a sebészi beavatkozások megelőzése. A vastagbélből származó vérzés esetén, a vérzésforrás azonosítása mellett a vérzés eszközös megszüntetése is kivitelezhető.

A vizsgálat átlag 20-30 percet igényel. Többnyire megfelelő gyógyszeres előkészítés, nyugtatás, altatás mellett végzik. Ilyen körülmények mellett, biztonságos és a betegek túlnyomó része jól tolerálja.

A colonoscopia legjelentősebb veszélye a vastagbél perforáció, mely extrém ritkán fordul elő. Ugyanakkor idős betegekben a nem ritka diverticulossis (a bélfal körülírt többszörös kiboltosulása) elősegítő tényező lehet. Ritkább mellékhatás lehet a beavatkozás utáni vérzés esetleg átmeneti végbél panaszok. A vizsgálat során puffadás, átmeneti hasi feszülés, esetleg fájdalom előfordulhat.

A colonoscopiát követően a beteg rövid megfigyelése ismételt vizsgálata kötelező.    

A minőségi colonoscopia egyik legfontosabb feltétele a megfelelő előkészítés, melynek hiányában a vizsgálat nem pontos, finomabb eltérések elnézhetők. Az előkészítés a vastagbél tisztítását jelenti mely a vizsgálat előtti napon reggel bevett hashajtó és nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztásával érhető el.  A vizsgálat előtt fontos tisztázni a beteg által szedett gyógyszereket, különös tekintettel a véralvadás gátlókra.         

 

 

2. Képalkotó vizsgálatok

 

 

A radiológiai képalkotó vizsgálatok fontos kiegészítő eszközei az endoszkópiának a vastagbél betegségek diagnózisában. A keresztmetszeti képek lehetőséget adnak az eltérések elhelyezkedésének és kiterjedésének meghatározására. Összenövések, fisztulák, szűkületek azonosíthatók melyek meghatározzák a választandó kezelési módot. Nagy előnyük, hogy teljes mértékben és érzékenyen képezik le a bél fal és a falon kívüli eltéréseket.

A beteg állapotának, a panaszok alapján felmerülő kérdésnek megfelelően különböző vizsgálatok válaszhatók: a hasi ultrahang (UH), komputerizált tomográfia (CT), mágneses rezonancia (MR), nukleáris medicina vizsgálati módszerek.

 

A hasi ultrahang vizsgálat (UH), echográfia

Könnyen kivitelezhető, jól tolerált, nem invazív, sugármentes képalkotó vizsgálat mely alkalmas a parenchimás szervek mellett a belek, főleg a terminális ileum és a vastagbél falvastagságának megítélésre is. Előkészítést nem igényel, de javasolt az éhgyomri vizsgálat. A vizsgálatot a gázos belek nehezítik. Hasonlóan nehezebben nyerhetők adatok túlsúlyos egyénekben ahol a vastag zsírszövet jelent nehezítő tényezőt.

Az UH vizsgálat a bélfal vastagságának és fellazultságának megítélése, követése, a változások regisztrálása által alkalmas elsősorban a Crohn betegség aktivitásának meghatározására is, természetesen más vizsgálatokkal együttesen.   

Az ultrahang vizsgálat alkalmas hasi beavatkozások irányítására pl abszcesszus drainage. A hasfalon keresztül (perkután) vagy a végbélen át (transzrektális) végzett abszcesszus drainage sikeressége 95%-ra tehető.         

Új, ígéretes lehetőség a kontrasztos UH mely információt szolgáltat a gyulladás aktivitásáról.

A megfelelő gyakorlat mellett észlelt érzékenysége, könnyen elérhetősége és ismételhetősége miatt az UH vizsgálat alkalmas a betegek, a betegség aktivitás követésére gyulladásos bélbetegségekben, ezért rendszeres használata indokolt.  

 

A hasi és kismedencei CT

A vékonybelek és a vastagbél megítéléséhez a belek feltöltése bariumos vagy jódos kontrasztanyaggal és intravénás kontrasztanyag alkalmazás is szüksége. Az úgynevezett kettős kontrasztos technikák alkalmasak a bélfal, valamint környezetének megfelelően érzékeny vizsgálatára. A belekbe juttatott kontrasztanyag szájon át alkalmazása esetén CT enterográfiáról, vékonybél szondán való bejuttatása esetén enteroklysisről beszélünk. A nyert információ értéke nagyjából azonos, ezért könnyebbsége és a kisebb sugárterhelés miatt a mindennapi gyakorlatban ez előbbit gyakrabban alkalmazzák.

A CT vizsgálat nagy pontossággal határozza meg a különböző eltérések helyét, ugyanakkor nem alkalmas a gyulladásos bélbetegségek esetében a gyulladásos aktivitás megítélésére.

A CT colonográfia, vagy virtuális colonoscopia számítógépes rekonstrukció által pontos leképezését adja a vastagbél belső felszínének, alkalmas a nyálkahártya finom részleteinek kimutatására is. Bár kevésbé érzékeny mint a colonoscopia, jól használható az endoszkól számára átjárhatatlan szűkületek kimutatására.  

A vizsgálat alkalmas hasi folyamatok, abscessusok punkciójának irányítására, jó alternatívát szolgáltatva a sebészi beavatkozásokkal szemben.

A sugárterhelés jelenti a legnagyobb hátrányt, főleg ismételt használata esetén.

 

A mágneses rezonancia vizsgálat (MR)

A vékonybelek és a vastagbél MR vizsgálata (MR enterográphia/enteroklysis) hasonló indikációval és diagnosztikus érzékenységgel rendelkezik mint a CT, azzal az alapvető előnnyel, hogy nem jelent sugárterhelést. Gyors leképezési technikát igényel, és a belek feltöltése, kontrasztanyag alkalmazása alapvető feltétele a megfelelő minőségű képek létrehozásának. Intravénás kontrasztanyag alkalmazásával lehetővé válik a hasi érrendszer és a bélfal kontrasztanyag felvétele alapján a gyulladás mértékének megítélése.

Az MR alkalmas a gyulladásos bélbetegségek, elsősorban a Crohn betegség aktivitásának és súlyosságának meghatározására a bélfal vastagság, vizenyő, kontrasztfelvétel és a környező szövetek állapotának pontos megítélése által. 

 A kismedencei MR vizsgálat a megfelelő nagy felbontású kontraszt erősítésű technikák alkalmazásával jelenleg a leghasznosabb a perianalis eltérések, így a Crohn betegség perianalis formáinak pontos megítélésére. A végbél körüli fisztulák, abscesszusok, a gyulladás kiterjedésének megítélésében érzékenyebb, mint a végbél endoszonográfia vagy a CT. Kismedencei Crohn betegségben az elsőként választandó vizsgálat.

Az MRCP (mágneses rezonancia cholangio-pancreatographia) alkalmas a májban levő kis és a májon kívüli nagy epeutak megítélésére, ily módon hasznos diagnosztikus eszköz a gyulladásos bélbetegségekhez gyakran társuló PSC (primer sclerotizáló cholangitis) meghatározásában.      

 

Nukleáris medicina vizsgálati módszerek

Elsősorban a fehérvérsejt szcintigráfiás vizsgálat jelent egy alternatív módszert a gyulladásos bélbetegségek aktivitásának és kiterjedésének megítélésére sajátos helyzetekben. Negatív lelet esetén aktív gyulladás gyakorlatilag kizárható. Alkalmas a teljes bélrendszer leképezésére egyetlen felvételen, gyakorlatilag globális képet nyújt a betegség aktivitásáról és kiterjedéséről. Elsősorban colitis ulcerosában lehet hasznos a kezelés hatékonyságának követésére. Kis sugárterhelést jelent ezért gyerekekben aránylag gyakran használt módszer

A 18FDG- PET/CT vizsgálat a CT és a pozitron emissziós tomográfia kombinálásával a gyulladás helyének és kiterjedésének megítélésére lehet alkalmas, pontos helye és haszna a napi gyakorlatban nem tisztázott.    

 

A Bárium kontrasztos radiológiai vizsgálat

A vastagbél kontrasztos röntgen vizsgálata, Barium irrigoscopia alkalmas a vastagbél nyálkahártya és lumen megítélésére. Előzetes alapos vastagbél tisztítást követően Bariumos kontrasztanyag beadásával kirajzolódik a lumen, majd levegő befújásra (kettős kontraszt) a nyálkahártya finomabb eltérései is vizualizálhatók. Az utóbbi időben a kolonoszkópia és egyéb vizsgálatok elterjedésével jelentősen csökkent a használata.  

A vékonybél falának és mozgásának megítélésére az úgynevezett passzázs vizsgálat korábban széles körben elterjedt volt. Enteroklyzissel specifikusabb és érzékenyebb információkat nyerhetünk erről a régióról. Alkalmas lehet fisztulák kimutatására. Olcsó, könnyen elérhető vizsgálat. Hátránya, hogy nem ítélhetők meg a bélfalon kívüli eltérések, és nem használható kifejezett szűkület valamint perforáció gyanúja esetén. Úgyszintén a sugárterhelés jelentősnek tartható.   

 

Natív hasi röntgen vizsgálat

Elsősorban sürgősségi helyzetek megítélésében van szerepe. Alkalmas a bélperforáció kimutatására anélkül, hogy annak helyét meg tudná határozni. A bél tágulat mértéke, a belekben pangó folyadék kontúrja (nívók) bélelzáródás lehetőségére hívja fel a figyelmet, információt nyújtva az elzáródás valószínű helyére vonatkozóan is.   

 

A felsorolt vizsgálati módszerek alkalmazása az adott beteg és klinikai helyzet függvényében történik, figyelembe véve a megválaszolandó klinikai kérdést, a vizsgálatok adott esetre várható pontosságát, érzékenységét és korlátait.

Fontos, hogy az IBD-s betegekkel foglalkozó központokban minden vizsgálat rendelkezésre álljon, elkötelezett és tapasztalt, az adott területen járatos szakemberekkel.   

Könyvtár, friss feltöltések:
Videók
IBD Világnap 2016 Szeged
IBD Világnap 2016 Szeged
Videó hossza: 0:00
Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben elsőkézből
szeretne értesülni híreinkről valamint
eseményeinkről kérjük, hogy az alábbi mezők kitöltésével iratkozzon fel
hírlevelünkre!

© 2015 - 2021 MGT Colon - Minden jog fenntartva
Készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
fancy