Beszámoló a Colon Szekció 2021. évi, 25 éves Jubileumi Tudományos Üléséről

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója ez évi tudományos ülését 2021. szeptember 9-10 között tartotta Hajdúszoboszlón, a Hotel Délibábban. A rendezvényt megelőző napon a Colon Szekció konferenciájához kapcsoltan ismételten megrendezésre került az IBD Iskola, mely során 20, a gyulladásos bélbetegségek iránt érdeklődő rezidens és szakorvosjelölt kapott átfogó betekintést a bélbetegek gondozásába, ellátásába, valamint interaktív esetbemutatásokon keresztül különböző témákra fókuszálva diszkutálhattak a résztvevők a hazai szakemberekkel.

Beszámoló a Colon Szekció 2021. évi, 25 éves Jubileumi Tudományos Üléséről

A kongresszust a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának elnöke, Kristóf Tünde és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság volt elnöke, Molnár Tamás nyitotta meg. Kovács Ágota (a Colon Szekció első főtitkára) nem tudott személyesen részt venni a rendezvény megnyitóján, jókívánságait videóüzenetben küldte el a kongresszus résztvevőinek.

A rendezvényen 220 résztvevő vett részt, a regisztráltak száma 172 fő volt. A kiállító 12 gyógyszeripari és műszerforgalmazó cég támogatása jelentősen segítette a színvonalas lebonyolítást.

A rendezvény első főtémája „A gyulladásos bélbetegség sebészeti vonatkozásai és határterületi kérdései” volt. Miheller Pál a műtéti indikációk és peroperatív ellátásról szóló előadását tandem előadások követték, melyek során Farkas Klaudia és Damjanovich László a sztenotizáló Crohn betegség, Molnár Tamás és Micsík Tamás a dysplasia szűrése, kezelése, Sarlós Patrícia és Ábrahám Szabolcs pedig a posztoperatív rekurrencia megelőzésével kapcsolatban fejtette ki nézőpontját. A blokkot élénk diszkusszió követte.

A kávészünetet követően Kristóf Tünde és Szepes Zoltán tartott átfogó és gyakorlatias előadást a poliposis szindrómák és azok diagnosztikai kérdéseiről. Patócs Attila biztosította a hallgatóságot arról, hogy az ország minden területéről vállalják a molekuláris genetikai vizsgáltok elvégzését.

A program ezt követően gyógyszercégek által szponzorált szimpóziumokkal folytatódott. Az első az epesav malabsorptio szerepéről szólt krónikus hasmenésben, kiemelve a cholestyramin hatékonyságát ebben az indikációban. Ezt követte a Crohn betegség kezelésben alkalmazott új irányokkal és célokkal foglalkozó előadás.

Második főtémaként „A haematochesiáról-két lábon a földön állva” témakörben a haematochesiás betegek diagnosztikai és terápiás nehézségeivel foglalkoztak a szakemberek. A  témához kapcsoltan egy innovatív endoszkópos vérzéscsillapító eljárásról szóló támogatott előadást is hallhattak a résztvevők, majd a szabadon bejelentett előadások részeként a tematikus esetismertetések következtek.

A szabadon bejelentett előadások után nyelvészeti kitekintést élvezhetett a hallgatóság Kristóf Tünde és Ludányi Zsófia szellemes és tanulságos előadásának részeként. Ludányi Zsófia betegsége miatt előadását előre felvett formában nézhette végig a közönség, de ez sem gátolta meg a résztvevőket az aktív diszkusszióban, mely az előadásokat követte.  

A fenti programot a Prónay-emlékelőadás ünnepi percei követették. Az előadást idén Palatka Károly (Debrecen) tartotta, aki szakmai életútjába beavatva mutatta be főbb eredményeit magával ragadó előadásán keresztül.

A tisztújító közgyűlésen Farkas Klaudia főtitkári beszámolója után Szamosi Tamás ismertette a Szekció Szervezeti és Működési Szabályzatában (SZMSZ) bekövetkezett kisebb változtatásokat. Ezt követően került sor a vezetőség tagjainak megválasztására. Palatka Károly az MGT elnökségében betöltött pozíciójára tekintettel a Colon Szekció vezetőségi tagságról lemondott. Az SZMSZ alapján az elnök és a jövőbeni elnök automatikusan tagja a következő vezetőségnek, így a közgyűlés 5 vezetőségi tag választásáról döntött. Az új vezetőség megválasztása 38 érvényes szavazattal történt. Az új vezetőség tagjai: Kristóf Tünde (leköszönő elnök), Szamosi Tamás (megválasztott elnök), Farkas Klaudia, Gurzó Zoltán, Miheller Pál, Sarlós Patrícia és Szegedi László. A megválasztott vezetőség zártkörű ülésén  Kristóf Tünde átadta Szamosi Tamásnak a Szekció elnöki feladatait, Farkas Klaudia újabb két évre a Szekció főtitkára maradt, a leendő elnöki funkció betöltésére Gurzó Zoltán kapott felkérést.

A vezetőség választást cégszponzorált előadások követték a budesonid MMX colitis ulcerosában és mikroszkópos colitisben történő alkalmazásával kapcsolatban gyakorlati tapasztalatokkal, hazai eredményekkel alátámasztva.

A hosszú, tartalmas tudományos napot kellemes vacsora zárta, amely kellő energiával töltötte fel a hallgatóságot a másnapi aktív kongresszusi részvétel érdekében. A résztvevők megkóstolhatták a Colon Szekció születésnapi tortáját is , amellyel Vincze Áron, az MGT elnöke köszöntötte a Colon Szekció jelenlévő alapító tagjait: Lakatos Lászlót, Nagy Ferencet, Nagy Györgyöt, valamint korábbi elnökét, Banai Jánost.

A konferencia második napját cégszponzorált blokk nyitotta meg, mely során a gyulladásos bélbetegségben alkalmazott vaspótlás költséghatékonyságáról, a célértékre történő kezelés jelentőségéről hallhatak a résztvevők.

A második nap főtémája az „Operatív endoszkópia és szövődmények ellátása volt a fővárosban, Dunán innen és Dunán túl”. A videoblokkban kisebb technikai problémát leszámítva izgalmas endoszkópos eljárások és intervenciók bemutatását élvezhette a közönség Szepes Zoltán, Szegedi László, Horváth Miklós, Sahin Péter, Vincze Áron és Izbéki Ferenc előadásában. A videók betöltéséből fakadó kisebb csúszás miatt a diszkusszió egy részét a kávészünetben folytathatta a hallgatóság. Ezt követően két gyógyszercég szponzorált szimpóziumra került sor. Az elsőben a biológiai kezelés gyakorlati aspektusait hallgathatták meg a résztvevők, melyet egy interaktív kerekasztal beszélgetés követett a colitis ulcerosa ellátásának magyarországi helyzetéről.

A délután folytatásában Szamosi Tamás számolt be a koronavírus járvány ellátása során nyert tapasztalatairól, majd az online bejelentkezett Lakatos Péter osztotta meg a járvány kezelésével kapcsolatos kanadai eredményeket. Az előadásokat élénk diszkusszió követte. A pandémia témájához kapcsolódó szabadon bejelentett előadások blokkban 5 előadó mutatta be saját eredményeit a COVID vakcinációtól kezdve a pandémia vastagbél rák diagnosztikájára gyakorolt hatásáig.

A tudományos nap végén került sor a szabadon bejelentett előadások legjobb előadójának járó Újszászy díj átadására, mely a Szekció megalapítójának, Újszászy László Professzor úr munkásságának állít emléket. Az idén az üléselnökök pontozása alapján a Colon Szekció vezetősége és a Magyar Bélbetegért Alapítvány Kuratóriuma az emléklapot és a velejáró támogatást Fischer Tündének (Zalaegerszeg) ítélte, aki a Colon Szekció jövő évi tudományos ülésére nyert részvételi lehetőséget.

A kongresszus lezárását követően összefoglalva elmondható, hogy a Colon Szekció 2021. évi tudományos ülés szakmai programja hasznos továbbképzési lehetőséget teremtett a jelenlevők számára. A visszajelzések alapján, figyelembe véve a résztvevő centrumok magas számát is a rendezvény színvonala méltó volt a 25 éve működő szekció eddigi munkásságához.

Bízunk benne, hogy a jövő évi tudományos ülés ismét alkalmat teremt a közös tanulásra, gondolkodásra, melynek szervezésére Izbéki Ferenc kapott felkérést.

Dr. Farkas Klaudia
Szegedi Tudományegyetem
Belgyógyászati Klinika

Könyvtár, friss feltöltések:
Videók
IBD Világnap 2016 Szeged
IBD Világnap 2016 Szeged
Videó hossza: 0:00
Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben elsőkézből
szeretne értesülni híreinkről valamint
eseményeinkről kérjük, hogy az alábbi mezők kitöltésével iratkozzon fel
hírlevelünkre!

© 2015 - 2022 MGT Colon - Minden jog fenntartva
Készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
fancy