Beszámoló a Colon Szekció 2024. évi, 28. tudományos üléséről

Beszámoló a Colon Szekció 2024. évi, 28. Tudományos Üléséről

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója ez évi tudományos ülését 2024.03.08-09. között tartotta Kecskeméten, a „Four Points by Sheraton Kecskemét” Hotel és Konferenciaközpontban. A rendezvényt megelőző 0. napon a Colon Szekció konferenciájához kapcsoltan első alkalommal került megrendezésre a Polip Iskola, amelyet az MGT Colon Szekció és Endoszkópos Szekció közösen szervezett, a főszervezők Kristóf Tünde és Miheller Pál voltak. A Polip Iskola célja az volt, hogy a vastagbél polipusok modern diagnosztikájának és kezelési elveinek alapjait egységesítse, illetve ezek gyakorlati oldalait megvilágítsa. A program a minőségi colonoscopia elvárásaival, a polipdetekciós ráta javításával, a polipok endoszkópos értékelésével, a polipektomia módszereivel, valamint a polipektomia utáni teendőkkel foglalkozott. A délutáni blokkban endoszkópos expertek mutatták be nehéz, kihívásokkal teli eseteiket és azok megoldásait. A program témájához illeszkedő esetek bemutatásán keresztül 10 fiatal kolléga kapcsolódott a hazai szakemberek prezentációihoz. A Polip Iskolán 86 előzetesen regisztrált és 1 helyszíni regisztrált vett részt, a már korábban is használt szponzorációs szempontrendszer alapján 20 orvoskolléga, valamint 10 asszisztens A Magyar Bélbetegekért Alapítvány támogatását élvezve került a képzésbe.

A Colon Szekció 28. Tudományos Ülését 2024. március 8-án reggel az MGT Colon Szekciójának jelenlegi elnöke, Gurzó Zoltán, leköszönő elnöke és egyben szakmai főszervező, Szamosi Tamás, a rendezvény helyi társszervezője, Dubravcsik Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Kórház Főigazgatója, Gondos Miklós és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke, Gyökeres Tibor nyitotta meg. A rendezvényen 298 résztvevő vett részt, a regisztráltak száma 216 fő volt. A rendezvényen további 82 fő vett részt különböző gyógyszeripari és műszerforgalmazó cég képviseletében.

A tudományos ülés első főtémája az „IBD extrákkal – A gyulladásos bélbetegségek multidiszciplináris megközelítése” volt. A blokk egy gyulladásos bélbeteg életútját keresztező extraintesztinális manifesztációk bemutatásából állt, ahol a gasztroenterológus Sarlós Patrícia a meghívott társszakmák neves képviselőihez fordult kérdéseivel. Gyulai Rolland a bőrgyógyászati, Géhl Zsuzsanna a szemészeti, Pár Gabriella a hepatológiai, míg Kovács László a reumatológiai nézőpontokat, specialitásokat ismertette. A blokkot 15 perces élénk diszkusszió, majd folytatólagosan gyógyszercég által szponzorált szimpózium követte. Két különböző IBD centrumból Schäfer Eszter és Farkas Klaudia fejtették ki az IBD-s betegek edukációjával kapcsolatos témát tandem előadás keretein belül IBD nővéreik segítségével, Hodosy Mónikával és Belovai Martinnal.

A kávészünetet a szabadon bejelentett előadások követték, amely során 9 dinamikus előadást hallhatott a közönség IBD témában. Az előadásokat a vezetőség által korábban kidolgozott objektív pontrendszer alapján az üléselnökök értékelték. A program ezt követően ismét gyógyszercég által szponzorált szimpóziummal folytatódott, amely középpontjában a colitis ulcerosa hosszú távú remissziójának prediktorai álltak.

Az ebédszünetet a második főtéma előadásai követték, amely során tanulságos és küzdelmes alsó tápcsatornai endoszkópos esetek kerültek bemutatásra. A szakemberek video-bemutatásokat tartottak: Horvát Gyula, Novák János, Gyökeres Tibor, Vincze Áron és Szepes Zoltán. Ezt követően a Prónay centenáriumi emlékülés ünnepi percei következtek. A Prónay emlékelőadást ebben az évben Miheller Pál (Budapest, SE) tartotta, aki személyes hangvételű, rendkívül magával ragadó előadásban emlékezett meg Prónay Gáborról és avatta be a hallgatóságot munkásságának főbb eredményeibe.

Az emlékülést követően került sor a közgyűlésére. A közgyűlés keretén belül Sarlós Patrícia megtartotta főtitkári beszámolóját. A késő délután folyamán cégszponzorált előadás keretein belül a mikroszkópikus kolitisz és a krónikus hasmenés kezelése kerültek a fókuszba. A szimpóziumot követően Lakatos Péter tartott State-of-Art előadást malignus alapbetegséggel bíró IBD-s betegek terápiás lehetőségeivel kapcsolatban. A nap utolsó szimpóziuma során tandem előadásokat hallhattunk az IL-23 és a JAK-gátlókról mint új terápiás lehetőségekről. A colitis ulcerosára vonatkozó evidenciákat Palatka Károly és Molnár Tamás, míg a Crohn-betegség újdonságait Miheller Pál és Sarlós Patrícia ismertették.

A hosszú, tartalmas tudományos napot kellemes vacsora és táncos est zárta az Új Tanyacsárdában Kecskemét közelében, amely kellő energiával töltötte fel a hallgatóságot a másnapi aktív kongresszusi részvételre.

A konferencia második napját „A helyes endoszkópos leletezés IBD-ben” című blokk nyitotta meg. Iliás Ákos, Lakatos Péter és Molnár Tamás ismertették az endoszkópos aktivitási indexeket, illetve kitértek az endoszkópos lelet tartalmi részére is. Az interaktív kvíz segítette a hallgatóság aktív részvételét. A következő szimpózium során Sarlós Patrícia számolt be az 5-ASA modern alkalmazásáról colitis ulcerosában, majd ismét 9 előadó kapott lehetőséget szabadon bejelentett esetbemutatásra, illetve tudományos munka bemutatására. A szabadon bejelentett előadások után következő szimpózium fő témája a JAK-gátlás volt. Farkas Klaudia előadása a hatékonyságról, Palatka Károlyé a biztonságosságról szólt, míg Resál Tamás nemzetközi multicentrikus vizsgálat eredményeit mutatta be.

A második nap fő blokkja a „Mikrobiota, antibiotikumok, bélgyulladás” témakör köré szerveződött. A multirezisztens kórokozókról és új antibiotikumokról Szabó Bálint, az IBS diagnosztikáról és a táplásláterápia mikrobiom és bél-barrier alapú megközelítéséről Schwab Richárd, a SIBO-ról és a vékonybél kontaminációról Karoliny Anna és Szamosi Tamás, a gasztrointesztinális fertőzések laboratóriumi paramétereinek értelmezéséről Bodnár Ferenc tartott érdekes előadást. A blokkot élénk diszkusszió követte. Az utolsó cégszponzorált előadást Schäfer Eszter tartotta a korai és egyénre szabott IL12/23 kezelésről.

A tudományos nap végén került sor a szabadon bejelentett előadások legjobb előadójának járó Újszászy díj átadására, amely a Szekció megalapítójának, Újszászy László Professzor úr munkásságának állít emléket. Az üléselnökök értékelése alapján a Colon Szekció vezetősége és a Magyar Bélbetegért Alapítvány Kuratóriuma az emléklapot és a velejáró támogatást Szántó Katának (Szeged) ítélte, akik a Colon Szekció jövő évi tudományos ülésére nyert részvételi lehetőséget.

A kongresszus lezárását követően összefoglalva elmondható, hogy a Colon Szekció 2024. évi tudományos ülés szakmai programja hasznos továbbképzési lehetőséget teremtett a jelenlevők számára. Bízunk benne, hogy a jövő évi tudományos ülés ismét alkalmat teremt a közös tanulásra, gondolkodásra.

Dr. Sarlós Patrícia
MGT Colon Szekció Főtitkár

Pécs, 2024.04.02.